SDP reitera la “fosca adjudicació” en la informatització de la justícia

Autor: M. S. C.
Font: BONDIA
Publicat el: 4 de Novembre de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, es va mantenir ahir en les crítiques al procés d’informatització de la justícia després que el titular de Justícia, Xavier Espot, negués que hi hagi cap risc en la confidencialitat de les dades i errades en la modalitat de contractació.

Les declaracions a la premsa del ministre no van convèncer Bartumeu, que va qualificar de “fosca contractació” l’adjudicació d’aquests treballs a l’empresa pública navarresa Tracasa.

Des de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) es va reiterar que per encarregar aquesta tasca calia aplicar la llei de contractació pública (un aspecte que no és necessari, segons va indicar Espot, en tractar-se d’un conveni amb una societat pública), i per això Bartumeu va recórrer als articles del text que així ho indiquen.

Tot i així, va apuntar que en el cas que el Govern tingui raó “s’hauria violat l’article 62.2 de la Constitució”, ja que hauria d’haver informat el Consell General i els coprínceps, cosa que no ha fet.

Per altra banda, va lamentar que Espot no aporti cap element que permeti garantir que no hi ha cap risc en el tractament de les dades més enllà de les seves paraules, sobretot quan la seva credibilitat “està sota mínims” després de defensar la constitucionalitat de la modificació de la llei de la justícia.

Bartumeu va alertar que els tècnics de Tracasa (situats a Navarra) tenen un accés il·limitat a les bases de dades de la justícia, que aquesta empresa és la que crea les claus als usuaris que hi vulguin accedir, i que no hi ha cap coneixement tècnic a Andorra per realitzar el manteniment i seguiment del sistema.

Així mateix, va lamentar desconèixer qui fa la direcció del projecte necessària per coordinar les parts informàtiques i les parts judicials i la dependència de Tracasa si cal algun canvi.

Des d’SDP es va remarcar que amb un concurs públic s’hauria reforçat la independència judicial però sembla que es pretengui controlar-la i evitar-ne l’andorranització, va dir Bartumeu.

Davant de tot plegat es planteja entrar una pregunta al Consell.

El president del grup mixt també va anunciar que s’ha incorporat a la llei de vaga aportacions dels actors socials referents als serveis mínims.

Bartumeu creu que el Govern no té ganes que s’aprovi i que així serà.

Finalment també es va referir a la llei de pensions dels funcionaris i va indicar que esperaran a veure si els coprínceps acaben demanant un dictamen previ d’inconstitucionalitat.

En tot cas va afegir que si aquest col·lectiu creu que ha estat enganyat cal que la sanció sigui política, a través de les eleccions.